Smykker – en god investering?

Selvom de fleste køber smykker fordi de synes, de er pæne eller for at vise andre, hvor mange penge de har, kan smykker faktisk også være en god investering, og det er da også særligt guld- og sølvsmykker, tyve går efter ved indbrud, netop fordi de kan være mange penge værd.

De hjemmelavede smykker har ikke samme investeringsværdi som smykker i guld, sølv eller ædelstene, og her er det altså herlighedsværdien og glæden ved at skabe, der er i fokus. Dermed har smykket ikke værdi på samme måde som f.eks. Ørsted-aktier, som du kan læse mere om her.

Mister noget ved fremstilling

Selvom smykker absolut har en værdi, er denne værdi dog mindre end smykkets vægt i guld i form af en mønt eller en barre, i og med at en del af smykkets værdi bunder i det arbejde, der er lagt i at udforme smykket, og at det på den måde er mindre værd end det uforarbejdede guld eller sølv.

Endnu bedre med aktier

Hvis man er interesseret i at investere, kan det således bedre betale sig at købe aktier end at købe smykker, selvom man naturligvis godt kan have begge dele. Du kan endda kombinere din passion for smykker ved at købe aktier i et smykkefirma eller i et mineselskab der graver efter guld eller sølv. Hvis du vælger miner, skal du dog være opmærksom på, at dette hører til de mere risikoprægede investeringer, da der ikke er sikkerhed for, om der er guld, der hvor man graver, og hvor svært det er at få det op af jorden. Hertil skal lægges, at flere af de lande, hvor der typisk findes guld og andre metaller af værdi, ofte er plaget af uro og konflikter, der kan have indflydelse på minedriften, ligesom lovgivningen kan ændre sig.

Andre typer af investering

Der findes mange typer af investering, og hvis du ikke bryder dig om hverken smykker eller aktier, kan du overveje f.eks. ejendomsinvestering. Der findes flere måder, man kan investere i ejendomme, f.eks. ved selv at købe ejendomme enten til selv at bo i eller at leje ud og tjene penge på, samtidig med at du har selve værdien af ejendommen. Dette kan på langt sigt være en rigtig god mulighed for at sikre sin alderdom og måske endda danne grundlag for at frigøre sig fra et lønjob og gøre sig økonomisk uafhængig.

Uanset, hvad du vælger, kan det være en god idé at sprede sine investeringer og ikke lægge alle sine æg i én kurv. Således vælger mange at have både aktier, fast ejendom og forskellige andre aktiver, og sikrer sig på den måde mod at en af aktiverne skulle komme i modvind og man taber mange penge.